Jak wykorzystać aloes i kiedy go stosować?

Jeśli aloes ma być wykorzystywany w celach farmaceutycznych lub stosowany do użytku domowego, konieczne staje się oberwanie jego liści wraz z pochwami, które obejmują łodygi tej rośliny. Oczywiście, nie...

Jeśli aloes ma być wykorzystywany w celach farmaceutycznych lub stosowany do użytku domowego, konieczne staje się oberwanie jego liści wraz z pochwami, które obejmują łodygi tej rośliny. Oczywiście, nie każdy liść sprawdza się tak samo dobrze. Najlepiej, jeśli wykorzystamy w tym celu dojrzałe liście, a potem nie będziemy przechowywać ich w lodówce dłużej niż przez 10-15 dni. Aloes w takiej postaci może być fabrycznie przerabiany na płynne albo stałe preparaty doustne, możliwe jest jednak również przygotowanie preparatów przeznaczonych do użytku zewnętrznego i te, które wymagają prostych wyciągów. Oczywiście, w tym celu można stosować nie tylko klasyczny aloes, ale również pokrewne mu liście, mamy bowiem do czynienia z przynajmniej kilkoma wartościowymi z medycznego punktu widzenia odmianami tej rośliny. Świeże liście aloesu i sok pochodzący z nich to cenne źródło wielocukrów i białek, a także kwasów organicznych, rozpuszczalnych w wodzie witamin oraz soli mineralnych. Aloes może wydawać się nam stosunkowo nowym odkryciem, okazuje się jednak, że mamy z nim do czynienia już od dawna. O aloesie pisał między innymi chirurg radziecki Władimir Fiłatow analizował możliwości stwarzane przez aloes stwierdzając, że może być on przydatny w odniesieniu do niektórych chorób oczu. Szybko okazało się zresztą, że aloes wywiera wpływ również na inne części organizmu i obecnie jesteśmy w stanie nie tylko mądrze go wykorzystywać, ale również wyjaśniać, jakie jego składniki odpowiadają za korzystne zmiany w naszym organizmie. Ponieważ w aloesie zawartych jest szereg związków o różnorodnym działaniu, nie zaskakuje choćby to, że jest on skuteczny tak w przypadku chorób skóry, jak i błon śluzowych. Zarówno świeże liście aloesu, jak i sok z tej rośliny mogą być składnikami maści, płynów oraz syropów, wyciągu na winie, posypki, mazidła i wielu innych rozwiązań. Możliwe jest stosowanie ich podskórnie, doustnie i zewnętrznie, a wśród schorzeń, które stają się łatwiejsze do wyleczenia dzięki aloesowi, możemy wymienić między innymi wrzodziejące zapalenie jelita grubego, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, bóle stawów mające podłoże reumatycznym, a nawet – zapalenie rogówki i spojówek, co jest zgodne z badaniami wspomnianego już radzieckiego uczonego. Lista przetworów, które można wykonać z wykorzystaniem aloesu, również jest imponująca, jednym z nich jest zaś wino aloesowe. Jego powstanie jest możliwe, jeśli oberwiemy kilka większych liści z rośliny co najmniej trzyletniej, a następnie osuszymy je i będziemy przechowywać w lodówce do dziesięciu dni. Liście można też zmiksować, a następnie dodać do powstałej miazgi pół litra czerwonego wina gronowego, które potem możemy już rozlać do butelek. Wino aloesowe ma znakomity smak, nie bez znaczenia jest jednak i to, że posiada również właściwości lecznicze. Lek uzyskany w ten sposób można stosować nawet przez trzy miesiące. Najczęściej zaleca się jego stosowanie przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także podczas owrzodzenia jelita grubego. Innym środkiem leczniczym, który warto stosować jest napar aloesowy. Również w tym przypadku konieczne jest odpowiednie przygotowanie liścia aloesu, a następnie pocięcie go na dość drobne kawałki i włożenie do termosu. Napar można uzupełnić o szałwię i kwiaty nagietka lub liście babki lancetowatej, potem zaś pozostaje już tylko zalać go z wykorzystaniem półtorej szklanki. Napar może być stosowany nie tylko do płukania gardła i jamy ustnej, jest jednak skuteczny i wówczas, gdy konieczne jest przygotowanie okładów na wrzody oraz tamponów w leczeniu chorób sromu i odbytu. 

Po więcej informacji zapraszamy na: allridemoto.pl

Kategorie
Wiadomości
Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

*

*

Podobne wpisy